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Dear Mr. Erwin:

I am responding to your request for an official advisory Opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issue Presented

You ask whether unexpended local funds held by a joint or regional school at the end of a fiscal

year must revert to the participating local school divisions, and thus ultimately to the local governing
bodies that appropriated the funds.

Background

The School Boards of the City of Lynchburg and the Counties of Amherst, Appomattox, Bedford,
and Campbell have established several regional schools (the “regional schools™). Each regional school
has its own joint board consisting of members from the participating iocal school boards. Each joint
board manages and controls programs in its school. All these schools are located within the City of
Lynchburg, and by agreement the Lynchburg City Treasurer serves as the fiscal agent for each school.

The governing body for each participating school division appropriates local funds to that school
division, and the school division distributes a portion of the funding to the regional schools. Each
regional school adopts and implements an annual budget. If there are unencumbered surplus funds
remaining at the end of a budget year (herein, simply “surplus funds”), there is no uniform program for
disposition of the funds. Some regional schools carry the funds over to the next school year, while other

regional schools credit the funds on a pro rata basis to each participating school division’s tuition payment
for the following year.

Applicable Law and Discussion

All regional schools, including those which are the subject of this Opinion, are organized in
accordance with § 22.1-26 of the Code of Virginia. In relevant part, § 22.1-26 provides as follows:

A. Two or more school boards may, with the consent of the State Board [of Education],
establish joint or regional schools . . . for the use of their respective school divisions and
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may jointly purchase, take, hold, lease, convey and condemn both real and personal
property for such joint, regional, or regional public charter schools, . . . [T]he schools
shall be managed and controiled by the school boards jointly, in accordance with such
regulations as are promulgated by the State Board.

A regional school is a separate legal entity, and it has authority to hold property in the name of its
joint board."

Section 22.1-100 specifically addresses the disposition of surpius funds for local school divisions,
but not for regional schools:

All sums of money derived from the Commonwealth which are unexpended in any year
in any school division shall revert to the fund of the Commonwealth from which derived
unless the Board of Education directs otherwise. All sums derived from local funds
unexpended in any year shall remain a part of the funds of the governing body
appropriating the funds for use the next year, but no local funds shall be subject to
redivision outside of the locality in which they were raised.l”

There is no general statute making regional schools subject to all statutory requirements for local
school divisions, nor is there a separate statute making § 22.1-100 applicable to regional schools. The
absence of any reference to reversion of surplus funds held by regional schools in § 22.1-100 invokes the

principle of statutory interpretation known as expressio unius est exclusio alterius, meaning “the express
mention of one thing excludes all others.™

The State Board of Education has adopted various regulations governing the operation of regional
schools in Title 8 of the Virginia Administrative Code. One of these regulations allows the governing

board of a regional school to adopt bylaws or rules of operation, which shall cover financial management
and shall be consistent with state statutes and regulations:

The joint board shall adopt bylaws or rules of operation . . . {[which] shall address the
receipt, custody, and disbursement of funds . . . consistent with the state statutes and
regulations of the Board of Education.*

There is no regulation of the State Board addressing the disposition of surplus funds by regional
schools.

In summary, § 22.1-100 sets forth the requirements for disposition of surplus funds for local
school divisions, but not for joint or regional schools. There is a State Board of Education regulation
authorizing the board of a joint or regional school to adopt bylaws or rules of operation for financial
management that are consistent with statutes and regulations, but no regulation containing specific
guidance on surplus funds held by a joint or regional school.

' VA. CODE ANN, § 22.1-26 (2011) states, in relevant part, “With the approval of the participating school boards

and the respective local governing bodies, title to property acquired for a joint schoo! shall be vested in the
governing body of such school.”

% Section 22.1-100 (201 1).
* See, e.g., Fisher v. Tails, Inc., 289 Va. 69, 75 (2015).
* 8 VA. ADMIN, CODE § 20-281-20(1).
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Conclusion

For the reasons stated, it is my opinion that there are at present no legal requirements concerning
disposition of surplus funds by joint or regional schools. The governing board of each such school may
adopt bylaws or rules of operation concerning such disposition, so long as the bylaws or rules are not
inconsistent with applicable statutes or regulations. Having surplus funds revert pro rata to the

participating local school divisions, and thence to the local governing bodies, would be consistent with
law, but it is not legally required.

With kindest regards, | am
Very truly yours,

W . #W

Mark R. Herring
Attorney General



