COMMONWEALTH of VIRGINIA

Office of the Attorney General

Mark R. Herring 202 North Ninth Street
Attormey General Richmond, Virginia 23219
804-786-2071

Fax 804-786-1991

Virginia Relay Services

December 2, 2016 800-828-71_112_(1)

The Honorable Rebecca P. Hogan

Clerk of the Frederick County Circuit Court
5 North Kent Street

Winchester, Virginia 22601

Dear Ms. Hogan:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issue Presented

You ask whether the exemption to the grantor’s tax contained in § 58.1-811(C)(4) of the Code of
Virginia applies to a Trustee’s Deed of Foreclosure where the creditor is a United States administrative
agency and is listed along with the trustee as a grantor.

Background

You relate a scenario in which a Trustee’s Deed is presented for recordation at the Clerk’s Office.
The deed lists the trustee as grantor, but it also lists the creditor as an additional grantor. The deed states
that the creditor is listed as a grantor “for indexing purposes only.” Because the creditor is the United
States, acting through an administrative agency, the party recording the deed asserts that inclusion of the
federal government creditor as an additional grantor makes the deed exempt from grantor’s tax pursuant
to the exemption for government grantors found in § 58.1-811(C)(4).

Applicable Law and Discussion

The Virginia Recordation Tax Act' provides generally that certain recording taxes must be paid
when a deed is presented for recordation. In addition to all other applicable recording taxes imposed on a
deed conveying real estate to a purchaser, the Act imposes a separate recording tax upon the grantor.”
Several exemptions, however, apply to imposition of the grantor’s tax. The exemption in question, which
is contained in § 58.1-811(C)(4) of the Code, provides that the grantor’s tax “shall not apply to

''VA. CODE ANN. §§ 58.1-800 to 58.1-817 (2013 & Supp. 2016).

2 See VA. CODE ANN. § 58.1-802 (Supp. 2016); see also § 58.1-802.2 (Supp. 2016) (imposing a “regional
congestion relief fee” in the form of a grantor’s tax that is assessed only in certain Jocalities). 1 shall refer to the
recording taxes imposed upon a grantor by either §§ 58.1-802 or -802.2 as “grantor’s tax” in this opinion.
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any . . . [d]eed conveying real estate from the United States, the Commonwealth or any county, city,

town, district, or other political subdivision thereof . . . .”” Pursuant to the statute, where one of these

governmental entities conveys real estate in a deed (i.e., is the grantor in a deed), the exemption applies.*
Thus, the essence of your inquiry is whether the federal agency listed as a grantor in the Trustee’s Deed
has actually “conveyed” real estate such that it is properly identified as a grantor entitled to the
exemption.

The mere fact that the federal agency is listed as grantor in the Trustee’s Deed is not dispositive.
In the circumstance you describe, it is necessary to look to the mechanics of the transaction to determine
whether the federal agency has actually conveyed real estate to the grantee. The purpose of a Trustee’s
Deed is to transfer real estate to a purchaser after a foreclosure sale. Prior to any foreclosure proceedings,
the trustee holds legal title to the property for the benefit of the creditor as security for the debt,” while the
debtor retains equitable title, including the use and enjoyment of the land.®

In the event of the debtor’s default, the trustee’s possession of legal title enables him to
commence foreclosure proceedings at the request of the creditor and sell the property at auction.’
Although the debtor’s equitable title gives him the right to cure the default and redeem the property prior
to sale, “[c]ompletion of the sale extinguishes the debtor’s equity of redemption and unifies legal and
equitable title in the trustee, subject to the equitable interests of the purchaser at foreclosure.”® Stated
differently, once the trustee accepts the highest bid at auction and executes a memorandum of sale, full
title to the property becomes vested in the trustee alone,” who later conveys it to the purchaser by
executing the Trustee’s Deed.

The mechanics of this transfer by Trustee’s Deed show that neither the creditor nor the debtor
conveys title to the property; rather, it is the trustee who conveys title as agent for both parties.'” In
particular, and as relevant to your inquiry, under Virginia case law, the creditor “sells nothing . . . and is
merely to receive the proceeds of the sale.”’’ Thus, in the scenario you describe, the federal agency is the
creditor and the beneficiary under the trust, but it does not convey the real estate to the purchaser at
foreclosure. Therefore, it is not identified correctly as a “grantor” in the Trustee’s Deed, and the
exemption from grantor’s tax in § 58.1-811(C)(4) does not apply. Including the federal agency as a

> VA. CODE ANN. § 58.1-811(C)(4) (Supp. 2016).

* BLACK’S LAW DICTIONARY 816 (Bryan A. Garner et al. eds., 10th ed. 2014) (defining the term “grantor” as
“[s]Jomeone who conveys property to another™).

> See, e.g., Larchmont Homes, Inc. v. Annandale Water Co., 201 Va. 178, 181-82 (1959).

% See, e.g., Abdelhaq v. Pflug, 82 B.R. 807, 809 (E.D. Va. 1988) (describing how the execution and delivery of a
deed of trust creates a separation of title, with the trustee gaining legal title and the debtor retaining equitable title).

7 See, e.g., Larchmont Homes, Inc., 201 Va. at 182; see also VA. CODE ANN. § 55-59(7) (2012) (providing that,
at the request of the creditor, the trustee may accelerate the debt in the event of default and “may take possession of
the property and proceed to sell the same at auction”).

8 2 HON. ROBERT A. PUSTILNIK, STEVEN L. HIGGS, & JAMES L. WINDSOR, DEBT COLLECTION FOR VIRGINIA
LAWYERS: A SYSTEMATIC APPROACH 695 (5th ed. 2013); see also In re Rolen, 39 B.R. 260, 263-64 (Bankr. W.D.
Va. 1983); Feldman v. Rucker, 201 Va. 11, 21 (1959) (citing Powell v. Adams, 179 Va. 170, 174-75 (1942)).

® Subject to the equitable interests of the purchaser at foreclosure.
19 See, e.g., Feldman, 201 Va. at 20.
" Powell, 179 Va. at 175 (quoting Motley v. Hodges, 120 Va. 498, 499 (1917)).



Honorable Rebecca P. Hogan
December 2, 2016
Page 3

grantor “for indexing purposes only” on the face of the deed does not defeat the legal realities of the
transaction—nor does it alone remove the obligation of the trustee to pay grantor’s tax."

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that the grantor’s tax exemption contained in § 58.1-811(C)(4) does
not apply to a Trustee’s Deed on the basis that the creditor is a government agency and is named along
with the trustee as a grantor for indexing purposes only.

With kindest regards, 1 am

Very truly yours,

Mol . Llopn.

Mark R. Herring
Attorney General

"2 See VA, CODE ANN. § 17.1-249 (2015), for provisions regarding indexing of deeds.



