COMMONWEALTH of VIRGINIA

Office of the Attorney General

Mark R. Herring 202 North Ninth Street
Attorney General Richmond, Virginia 23219
804-786-2071

Fax 804-786-1991

Virginia Relay Services

800-828-1120

7-1-1

August 10, 2016

The Honorable Jennifer B. Boysko
Member, House of Delegates

730 Elden Street

Herndon, Virginia 20170

Dear Delegate Boysko:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issue Presented

Section 2.2-4321.2 of the Code of Virginia governs the use of labor agreements for certain public
projects.  You ask whether it applies to projects authorized " under Virginia’s Public-Private
Transportation Act of 1995% (the “PPTA”).

Applicable Law and Discussion

Section 2.2-4321.2% is a provision of the Virginia Public Procurement Act’ (the “Procurement
Act”). It governs the use of project-specific agreements with labor organizations for a defined class of
public works contracts. These project-specific agreements with labor organizations are colloquially
known as project labor agreements (“PLAs”).

" This opinion assumes the term “authorized under” to mean “awarded under.” Many public contracts could be
construed as authorized under the PPTA, but in actuality are awarded by some other statutory procurement vehicle
such as the Virginia Public Procurement Act. In such a case, the provisions of the Procurement Act would govern
the procurement, regardless of whether the contract is arguably authorized under the PPTA.

2 VA. CODE ANN. §§ 33.2-1800 through 33.2-1824 (2014 & Supp. 2015).

’ See 2012 Va. Acts chs. 685, 732.

4 VA. CODE ANN. §§ 2.2-4300 through 2.2-4377 (2014 & Supp. 2015).



Honorable Jennifer B. Boysko
August 10, 2016
Page 2

In general, the statute establishes three broad rules that apply to the use of PLAs on pubhc works
contracts. First, a state agency cannot require the use of a PLA on a publlc works contract.” Second, a
state agency cannot prohibit the use of a PLA on a public works contract.® Finally, within a public works
contract, discrimination is prohibited against certain individuals or entities on the basis of whether that
individual or entity has signed or agreed to adhere to a PLA.” These three broad rules apply both when
the state agency is the actual purchasing entity and when it is simply issuing grants, providing financial
assistance, or entering into a cooperative agreement.® Thus, the statute ensures that the use of a PLA
remains voluntary on public works contracts, and it prohibits discrimination against an individual or
entity based on its PLA status.

Pursuant to § 33.2-1819 of the PPTA, the General Assembly expressly exempted the PPTA from
most, but not all, provisions of the Procurement Act. ’ For example, one exception is that the PPTA
expressly requires public entities to adopt PPTA guidelines that are con51stent with certain principles of
competitive procurement established within the Procurement Act.'® However, there is nothing that
excepts § 2.2-4321.2 (the PLA statute) from the general rule that the Procurement Act “shall not apply”"!
to the PPTA. Accordingly, it is my opinion that § 2.2-4321.2 does not apply to contracts awarded under
the PPTA.

You allude to an apparent tension in the law between two statutes on this subject. On the one
hand, § 33.2-1819 provides that the Procurement Act “shall not apply” to the PPTA. On the other hand,
§ 2.2-4321.2(F)(1) exempts a defined class of public-private agreements from § 2.2-4321.2 (the PLA
statute).

At first glance, when read together, these two provisions do invite the following question: why is
the exemption of § 2.2-4321.2(F)(1) necessary when contracts awarded under the PPTA already are
generally exempt from the provisions of the Procurement Act under § 33.2-1819? However the statutes
can be read in harmony'? without strain because not all public-private agreements’ fall under the PPTA.
As stated above, all contracts awarded under the PPTA are exempt from § 2.2-4321.2 by virtue of
§ 33.2-1819. Also, all public-private agreements meeting the conditions of § 2.2-4321.2(F)(1) are exempt
from § 2.2-4321.2, even when not awarded under the PPTA. It is well accepted that statutes relating to
the same subject should not be read in isolation. Such statutes should be read in pari materia. 1

> See § 2.2-4321.2(B)(1) and (C)(1) (2014).

°1d.

7 See § 2.2-4321.2(B)(2) and (C)(2).

¥ See § 2.2-4321.2(B) and (C).

% See § 33.2-1819 (2014) (providing that the Procurement Act “shall not apply to” the PPTA).

10 See, e.g., § 33.2-1819(1) through (5).

" Section 33.2-1819.

2 As a general rule of statutory construction, where two statutes are in apparent conflict they must be read in
harmony to the extent possible to give full force and effect to each. See, e.g., Boynton v. Kilgore, 271 Va. 220, 229
(2006).

1t is important to note that the term “public-private agreements™ is not defined within the Procurement Act or
within the Code of Virginia, at large.

2003 Op. Va. Att’y Gen. 18, 19.
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Conclusion

Accordingly, it is my opinion that § 2.2-4321.2 does not apply to contracts awarded under the
PPTA."”

With kindest regards, I am

Very truly yours,

Mol R Hon.

Mark R. Herring
Attorney General

' See also 2012 Op. Va. Att’y Gen. 9, 11 (opining that § 2.2-4321.2 does not apply to the Metropolitan
Washington Airports Authority because it is exempt from the Procurement Act under § 5.1-174 of the Code of
Virginia).



